Besökare:


Totalt:
Denna månad:
Denna vecka:
Idag:
Online:

Släktforskning

Jag har släktforskat sedan sommaren 2000 - mer om detta finns att läsa på min blogg under kategorin Släktforskning. Nu hjälper jag personer att komma igång med släktforskning själva eller utför forskning till de som vill ha hjälp.

Min egen släktforskning kommer Du åt under fliken Mina anor​ där jag har antavlor för mormor och morfar samt min styvfars mor och far som jag alltid har kallat farmor och farfar.

När jag befann mig i Ramsele och började släktforska blev jag hjälpt av en vänlig kvinna som arbetade hos SVAR. Hon visade mig hur jag skulle fylla i en Personakt för varje person som jag hittade, dels för att jag ska kunna hitta tillbaka i kyrkböckerna samt för att de som eventuellt ärver min släktforskning också ska kunna hitta till böcker så att de kan kolla mina uppgifter.

Jag blev dock så ivrig att komma så långt bakåt som möjligt, precis som jag tror att de flesta släktforskare blir i början, så jag glömde helt bort det där med Källor, Personakter och Antavlor. Jag skrev ändå ner det jag hittade i olika block men hade ännu inte kommit på något bra sätt att dokumentera min källor.

Nu vet jag bättre och håller på att gå tillbaka och dokumenterar allt ordentligt med källor. Jag har skapat några mallar som jag använder och gärna delar med mig av. De finns att hämta från Släktforskartips på vänster sida​ under Släktforskarmallar.

Så här ser de ut:

 
       

Jag börjar med att först fylla i Antavlan som jag har numrerat 1-31 (ett nummer för varje person i fem generationer). Antavlan tjänstgör sedan som register i en pärm med flikar 1-31.

För varje person använder jag en Ansedel under varje flik där jag skriver det jag hittar om personen och självklart anger  jag mina källor ordentligt.