Besökare:


Totalt:
Denna månad:
Denna vecka:
Idag:
Online:

Skybirds historia

Hisorien om Skybirds började vid flygdagen 1991 på Tullinge flygplats. Botkyrka Flygklubb arrangerade den årliga flygdagen och hade bjudit in Ryska uppvisningspiloter. Några medlemmar i Botkyrka Flygklubb diskuterade om vhade några lokala förmågor i klubben  som vi kunde visa upp.

En person kläckte en idé om att några av de mest aktiva kvinnlliga piloter som fanns i klubben kanske kunde visa upp klubbens plan vid den traditionella defileringen. Sagt och gjort, de tände på idén och vår eminente skolchef Bo-Gunnar Ingfeldt som har varit militär flyglärare och då var rekryteringschef i Flygvapnet engagerades för att lära upp piloterna.

Jag var en av de kvinnliga piloterna som var mest aktiva och vi som blev tillfrågade började hårdträna i konsten att formationsflyga med militär precision. Från starten var vi Anne-Lie (jag), Iris, Christina, Therese, Marie och Helena. Till andra året hoppade Helena av och Malin togs in som ersättare. 

Uppvisningen 1991 blev mycket uppskattad och vi fortsatte år efter år med uppvisningar runt om i hela landet. Se mer om detta under Uppvisningar.

Gruppen flyger Piper Cherokee PA-28 av varierande versioner med olika vingform och motorstyrka, vilket gör formationsflygningen svårare. Från början kom vi inflygande i en drake, åkte över flygfältet i en formation för att sedan åka utanför synhåll, formera om oss och komma tillbaka i en annan formation. Innan jag slutade i gruppen hade vi både blivit mer tajta och formerade om oss i uppvisningen framför publiken. Det kändes riktigt bra!