Gå till innehåll

DNA-forskning

Jag topsade mig för DNA när jag var på Släktforskardagarna i Nyköping 2015.

Jag tog DNA-test eftersom jag föddes som oäkta barn och ville veta om den man som har tagit på sig faderskapet verkligen är min far eller ej.

Nu har jag också topsat den man som tog på sig faderskapet för mig... Han är INTE min far!

Jag har en del nära matchningar som verkar vara nära men där jag inte hittar hur vi går ihop. Släkten på mammas sida finns bland annat i Västernorrland där det finns en begränsad genpol, dvs att det förekommer en hel del kusingiften, vilket jag har upptäckt att det är i min släkt. Detta fenomen gör att DNA-resultatet blir starkare så man kan tro att vi är närmare släkt än vad vi egentligen är.

Kolla källor - Kopiera INTE felaktigheter!

För att inte sprida felaktiga uppgifter vidare på nätet så MÅSTE DU först ha gjort Din pappersforskning!

Jag har råkat ut för att en familj har ersatt min morfar med deras morfar endast på grund av att min mormor och deras morfar bodde på en lång gata i en ort i Norrland. Dessa felaktiga uppgifter sprider sig sedan vidare och vidare om släktforskare inte kollar källor utan kopierar dessa felaktigheter.

Vad gäller min mors far så finns INTE den felaktiga uppgiften i någon födelsebok eller husförhörsbok. Jag har fått utdrag ur min mammas födelsebok och där står min morfar som far till min mor.

Hur jag än försöker så tar familjen ovan inte bort deras morfar... Jag har till och med talat om att jag har DNA-matchningar som går till min morfar...

Begränsad genpol

Jag har många anförluster i min släkt, dvs det finns kusingiften och/eller sysslingsgiften som gör att cM-värden lätt misstolkas så att du kanske tror att du är närmare släkt med någon av dina matchningar än vad du verkligen är. Pappersforskning kan dock bevisa att detta fenomen handlar om den begränsade genpolen.

ArabicChinese (Simplified)DanishDutchEnglishFinnishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPortugueseSpanishSwedish